Komentari

opcije.blog.hr

Dodaj komentar (31)

Marketing


  • Wirtschaft

    Cini mi se da se trenutno trejdanje opcija sad svodi najvise na spekulaciju. Jer kad vidis da na AQNT se zaradi 2700$ po opciji, na DJ 2000$ i slicno, onda iznosi od par stotina dolara zarade izgledaju smjesno mali. Dok jos hvatam konce kako da se uopce izorganiziram (a koliko sam prosli tjedan prmjetio moram si na OXu proci webinar kako ispravno koristiti naredbe za trejdanje - imao sam gubitke prosli tjedan upravo zbog ovog), tesko je ignorirati ovu pomamu, i biti hladnokrvan na okidacu.
    U svakom slucaju odlucio sam se vratiti u balans i do daljnjeg cu ignorirati ovu pomamu jer ne mogu jahati galop a da prvo ne znam kako uopce trebam sjediti na konju...
    Idem si narucit jedan Gyros i nakon toga navaljujem na Grke (delta, gamma, theta...:-).
    Pozdrav

    avatar

    20.05.2007. (12:24)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Apsolutno samo POMALO! Mene je slicna pomama kostala cijelog trejding accounta '98 kad su pocele ovako divljati Internet dionice a ja sam jos bio sasvim "zelen" u opcijama! Ne dozvolite da ova euforija utice na vas previse ali ako ste u Marketu (papirnato ili stvarno) ne bojte se ni "zaigrati" sa par stotina $ na neki kvalitetni tip ali samo ako vam account ima dovoljno sredstava da vam takva suma ne nanese ozbiljnu "trejdersku" stetu! Good luck!

    avatar

    20.05.2007. (19:29)    -   -   -   -  

  • felix...

    OptionMaster,poslao sam ti na onaj "stari" mail,jer link na opcije.com ne radi,jedan link.Nadam se da ćeš pronaći štogod zanimljivo iz probranog štiva.P.S.takvoga materijala nema na netu free.Samo javi kada preuzmeš da izbrišem folder radi nekih "pravila".
    Pozdrav

    avatar

    21.05.2007. (15:46)    -   -   -   -  

  • Oglina spilja

    Pročešljaj malo fro.Prebrzo skače. earning 31.5. Vjerovatno bi se sad bilo dobro naći i na put strani(mislim da ću ući oko 28.5.) ŠTA MISLIŠ o toj soluciji? Oglo

    avatar

    21.05.2007. (16:44)    -   -   -   -  

  • Wirtschaft

    Meni se cini da se pozitivna ocekivanja earninga vec ugradjuju u cijenu.

    avatar

    21.05.2007. (17:02)    -   -   -   -  

  • Oglina spilja

    Da ali već dugo.Već sam 2x prodao cal kupljen po 0.3 za 1.2 prve i 1.4 druge.Znači brz rast i ako razočara bit će još brži pad.

    avatar

    21.05.2007. (17:06)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @FELIX: fala felix, skinuo sam tih 5-6 "stvarcica" (ako sam dobro skuzio te foldere i sta je u njima). Nemam sada vremena gledati sta je sta ali sam siguran da ce mi (barem neke) izvrsno posluziti! THX
    @Oglina spilja: na zalost NE PRATIM bas tankerske kompanije pa ti ne mogu reci puno o tom segmentu niti o specificnom trejdu. Trebao bi pogledati parametre kad imam vremena (ne kroz trejdanje) ali ako velis da si vec imao ZARADU na callovima i da ih pratis, vjerujem da znas sta radis... sto se puteva tice -u ovom Marketu kompanije tankera koji prevoze naftu vjerujem da normalno imaju DOBRE zarade - sa druge strane dionica se trejda na vrhu 52week high kanala (sa razlogom valjda) ali to za ovaj ludi Market nista ne znaci! Bio bih oprezan sto se tice samih puteva ali kao dio neke strategije , to vec da..samo polako i budi oprezan. Pozdrav svima

    avatar

    21.05.2007. (19:47)    -   -   -   -  

  • tokra

    Lijep pozdrav OM. Proucavam tvoj blog evo skoro mjesec dana. U svakom slucaju stivo koje ne mozes preletjeti samo tako. Pratim CNBC (online) i otvorila sam account na optionsxpressu. Ne trejdam naravno, niti to planiram tako skoro, tek uhodavanje u papirnato trejdanje. Recimo da se nesto malo kuzim u donice, odnosno day-trejdanje, ali ne iz prakse, samo teorije. Imam doma dve knjige na tu temu koje uglavnom skupljaju prasinu vec duze vrijeme iz istog razloga kao i kod tebe u pocetku, pocetni kapital.
    Relativno pratim i ove novije unose, ali uglavnom se zadrzavam jos uvijek kod starijih.
    Pa ovako, imam i prvo pitanje. Spominjes vrlo cesto da pocetnicima u opcijama preporucas trejdanje na indexe. Moje pitanje bi bilo sto su to tocno indexi i koji sve ? (uz najbolju volju meni su oni jos uvijek u magli). Kako se trejda sa indexima? Koje su informacije relevantne za njihovo trejdanje na koje treba obracati paznju? I da li bi zelio/mogao posvetiti jedan unos upravo indexima i sve oko indexa jer koliko vidim takvog unosa jos nije bilo?
    Moje drugo pitanje se odnosi na noviji unos o vijestim: budes li jos pisao o vijestima, kako se pronalaze, selektiraju, povezuju i opcenito sto je kljucno kod research-a vijesti? Nadam se da budes?
    Nadam se takodjer da ne uzimam previse prostora onim naprednijima ovdje, ali ja sam ovaj blog upravo i shvatila kao blog za pocetnike dok se ne skupi kriticna masa da bi se moglo ici na next level (suradnja, izmjena informacija, tipovi itd..) pa me ispravite ako grijesim.
    Inace, sve pohvale za vrijeme, volju i trud koje ulazes ovdje i bilo bi lijepo da uspijes ostvariti svoj pocetni naum, ideja mi se izuzetno svidjela.
    Lijep pozdrav

    avatar

    21.05.2007. (23:32)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @TOKRA: dobrodosla na HK. O indexima sam pisao vec u samom pocetku ovog bloga kojom prilikom sam dotaknuo najpopularnije indexe kao:

    DOW JONES INDUSTRIAL INDEX
    NASDAQ COMPOSITE INDEX
    STANDARD& POOR's 500 INDEX
    The RUSSELL 2000
    The WILSHIRE 5000 TOTAL MARKET INDEX

    Bilo bi dobro da KLIKNES NA OVAJ LINK I PROCITAS taj osnovni unos. U pravu si da od tada, od kad sam samo spomenuo osnovne indexe nisam vise dotaknuo ovu temu, osobito nisam pisao o opcijama na INDEXE i to cu pokusati uskoro ispraviti. Serija o trejdanju na vijesti i informacije ce se nastaviti jos nekoliko unosa. Hvala na pracenu, pitanjima i sretno u trejdanju!

    avatar

    22.05.2007. (11:02)    -   -   -   -  

  • tokra

    OM hvala ti na odgovoru. Moj lapsus, zapravo sam i mislila upravo na te opcije na indexe: QQQQ, Diamondse...i ostale kojima jos ni ne znam ime ( pokusala sam naci preko pretrazivaca, ali od silnih pojmova sam otisla cini mi se u neku dubiozu koja nema veze sa njima).
    Tako da, bilo bi izvrsno ako bi mogao uloviti vremena za jedno detaljno pojasnjenje na tu temu i hvala unaprijed !
    Osim toga imala bih pitanje u vezi literature. Pogledala sam tvoju zbirku. Dvije knjige iz te zbirke imam, ali o day trejdanju dionica (Toni Turner, Tharp & June, ) ... Naime, koju bi knjigu preporucio kao prvu lektiru o opcijama za pocetnike? Ili bi to prije svega trebala biti neka knjiga o marketu i investiranju opcenito, pa tek onda o opcijama?
    I jos jedno pitanje: da li bi mogao u jednom od slijedecih unosa na neki nacin uputiti na indikatore i povezice medju njima koje upucuju na to da je neka firma slaba/slabija i koji upucuju na to da je neka firma jaka/jaca - to se odnosi izmedju ostaloga na one situacije koje si spominjao da slabije firme u opadajucem marketu gube na vrijednosti donica, a jakim firmama skace vrijednost dionica u rastucem marketu.
    Lijep pozdrav

    avatar

    22.05.2007. (21:34)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @tokra: Upucujem te na knjigu za apsolutne pocetnike u Marketu koja je sa strane u boxu posebno izbacena GUIDE TO UNDERSTANDING MONEY AND INVESTING kao i njenu "sestru" slicnog formata i izgleda o OPCIJAMA takodjer je mozes vidjeti sa strane u gif-animaciji! Inace mislim da je ta orjentacija na KNJIGE koja stalno dolazi od mojih citatelja iz Hrv malo ZASTARJELA jer (po meni) NISU VAZNE KNJIGE NEGO VASE ZNANJE i ISKUSTVO koje se danas moze (opet po meni) VISE BOLJE I ZRELIJE SAKUPITI SA INTERNETA NEGO IZ KNJIGA (jer je Internet text SUPERIORAN knjiskom posto je "ziv" i ima linkove i cross-reference sto knjiga nema - barem ne u real timeu). Zato te upucujem na izvrsne TEXTOVE SA INTERNETA koje mozes naci od Investopedije na dalje . Ako hoces citati i uciti tu mozers naci skoro sve ! .. Sto se tice ostalog nesto cu ti moci udovoljiti a nesto na zalost i NE jer ipak imam svoj mali plan i program kojeg se moram drzati sad dok mi je ostalo jos malo vremena prije prestanka aktivnog vodjenja HKa! Pozdrav i prati pa ces naci odgovore!

    avatar

    22.05.2007. (22:05)    -   -   -   -  

  • Wirtschaft

    @OM: mozes li mi reci na sto neces moci odgovorit jer i mene zanimaju odgovori na gornje topike (a imam jos i svojih koje namjeravm postati)

    avatar

    22.05.2007. (23:11)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Nisam napisao da NECU MOCI ODGOVORITI, nego da joj necu moci UDOVOLJITI jer upotrebljava konstrukcije kao "detaljno pojasnjenje na tu temu" a ja nemam namjeru DETALJNO se vracati (na neki nacin) na pocetnicke stvari kao sto su indexi. Nesto cu napisati o tome ali ne mogu obecati da ce biti bas DETALJNO. Sad nakon 2 godine i 6 mjeseci ovog bloga ne mogu si priustiti vremenski luksuz da PUNO gubim vremena na stvari koje smo uz put stalno spominjali i koje su zapravo cisto TEHNICKE prirode. Naime pronalazenje INDEXA na koji VI ZELITE TREJDATI OVISI O VAMA I O TOME STA MARKET SVE IMA ZA PONUDITI pa ja tu nemam puno sta za objasnjavati. Ako POSTOJI INDEX i ako na njega ima OPCIJA onda je na VAMA DA PROKLJUVITE da li bi ga htjeli, mogli trejdati, da li odrazava ONO STO VI PRATITE u MArketu itd. Indexa ima JAKO PUNO i dan danas se znam zacuditi kad cujem da postoji index na ovo ili ono.. Od egzoticnijih primjera spomenimo index na ZLATO, na manje vise sve segmente Marketa (od Biotecha do Housinga ili Retailsa) itd itd. Ici u dubinu takvih stvari je KAO DA OPISUJETE SVE MOGUCE TRAMVAJSKE LINIJE U gradu Zagrebu. Gubite vrijeme na to da ih sve opisujete bez ZNANJA o tome sta osobi zaista treba (bez da vam veli tocno od kuda do kuda treba stici) i taman kad se namucite i sve opisete a ono vam ZET (tak se nekad zvao, a u nasem slucaju NYSE, NASDAQ ili CBOE) sutra ukine 5-ticu ili posalju 12-ticu u Maximir.. nesto tako otprilike! pozdrav

    avatar

    23.05.2007. (04:24)    -   -   -   -  

  • bagzi

    O indeksima možeš najbolje saznati na sajtu berze čiji su oni produkt, napr. na CBOE.
    Za ETFs mi se čini da je dobar sajt http://www.etfconnect.com/
    Pozdrav

    avatar

    23.05.2007. (09:05)    -   -   -   -  

  • tokra

    Hvala, Bagzi. LP

    avatar

    23.05.2007. (10:54)    -   -   -   -  

  • NikoVil

    Samo jedna mala napomena u vezi tipova Dr J-a. Istina da je tipao na AQNT, ali je isto tako istina da je 8. svibnja predlozio prodaju callova. Nisam pratio vrijednost tog calla svaki dan, ali ako ne grijesim, cini mi se, da bi 8. svibnja bio u aposlutnom gubitku s obzirom na ulog. AQNT callovi su eksplodirali tek deset dana kasnije. Hajde, kad vec ovo pisem, imas li kakvo misljenje o MNST koji je, istina, skocio oko sest baksa, ali je jucer dropnuo tri.

    avatar

    23.05.2007. (11:21)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @NikoVil: tocno i to je razlog zasto ga ja NISAM IMAO ali .. ali.. u NJEGOVU ODBRANU moram reci da je za mene ULAZ vazniji od izlaza i da ako mi neko da DOBAR TIP za ulaz ne smatram njega vise odgovornim i za savijet o izlazu! Naime DRJ ima navodno oko 7,000 pretplatnika i MORA VODITI RACUNA o money managementu i najglupljih od njih pa prema tome je savjetovao zatvoriti May prije expiracije.. Logicno.. Na nama je bilo da kazemo sami sebi.. AQNT ima jos perspektivu ostavicu malo callova za MAY ili cu rollati over u June ! Za taj dio krivim sebe a NE njega!

    Imam i misljenje o MNSTru: Kogod je kupio MNST i drzao opcije (ili dionice) koje su skocile $6 i NIJE IH PRODAO zasluzio je da mu se bakljom ofrlje m*da (ne prejako-onako da malko URLIKNE) a ne samo da izgubi $3! To je zbog kazne za POHLEPU! AAARRGHHHH.. ha ha ha !

    avatar

    23.05.2007. (12:03)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Naime AKO STE I UZELI PRETPLATU na neki servis (npr DRJ) razmislite o tome da ste sada u JEDNOM NOVOM SUB-SKUPU MARKETA koji opet sacinjavaju njegovi brojni PRETPPLATNICI (njih recimo 7K) i da se I TU MORATE PROBITI ISPRED DRUGIH svojom nekom osobnom prednoscu (vise istrazivanja i domace zadace, rada)..
    Meni PRETPLATA NE ZNACI uvijek DA DIGNEM SVE 4 U ZRAK I SLIJEPO TREJDAM SAMO ONO STO MI SE DOBACI NEGO vise kao mala prednost cisto da KORISTIM TIP kako BI NA NJEGA STAVIO SVOJ NEKI TREJD NAKON STO SAM SAM PRETRAZIO STAGOD SAM MOGAO I donio (ako mogu) neke svoje zakljucke! DRJ veli povecani volumen trejdanja a na nama je da pregledamo ostalo! Mozete trejdati SAMO i ISKLJUCIVO na SAVIJET ali dobro je uz to imati i neki svoj kriticki pristup trejdu koji ste sami razvili!

    avatar

    23.05.2007. (12:12)    -   -   -   -  

  • felix...

    Tko smo mi da bi kritizirali dr.j.-ove tipove?Kaj ako tražimo ostalo i ne nađemo ništa?Ama baš ništa!Događa se to i prečesto.Na temelju čega da imamo kritički pristup u tim slučajevima?Evo i za zadnji tip nisam našao baš ništa.Ako se kasnije nešto i pojavi jer se radi o DUGOROČNIJIM trejdovima,kasno je i ništa ne znači jer smo već u trejdu,a ako nismo 99% smo zakasnili i opet nikakve koristi.Sve te "zakašnjele" vijesti i interpretacije su BESKORISNE.Možda tek da vidimo kaj se skriva iza brda i zadovoljimo znatiželju.Ništa više.

    avatar

    23.05.2007. (13:30)    -   -   -   -  

  • NikoVil

    Slazem se sa OM da tipove Dr J-a treba uzeti cum grano salis. Prvo, on nije uvijek u pravu - zapravo grijesi u 1/3 slucajeva. Osim toga koliko sam pratio njegove savjete uvijek se isplati pogledati i cijene callova u narednim mjesecima, pa uzeti dulji call nego onaj koji on preporucuje. Cesto ima dobrih dealova za vrlo malu razliku.

    avatar

    23.05.2007. (15:21)    -   -   -   -  

  • tokra

    @OM Ako je moje pitanje, odnosno molba o detaljnom ili barem detaljnijem pojasnjenju vracanje na pocetnicke stvari koje nikad i nisu bile objasnjene, a preporucivane, mea culpa ....
    A sto se tice INTERNETA, vjerujem da ti je poznata cinjenica koliko je internet prostran i koliko je nekad izmedju svih tih silnih informacija koje se nude zaista tesko, a nekad doista i nemoguce pronaci onu kvalitetnu bez necijeg hinta, a ovdje je bilo dovoljno samo to... mislim zbilja oprosti sto u mjeseca dana nisam uspjela pohvatati i sve relevantne knjige i sve relevantne objavljene linkove i jos napamet nauciti sadrzaj bloga da bi se usudila javiti sa pitanjem i to jos zatraziti detaljno pojasnjenje...no, necu vise, obecajem.

    A sto se tice opaske u vezi KNJIGA i zastarjelosti takvog pristupa - aktivno se sluzim internetnom nekih jedanaest godina i to mi je jedan od glavnih izvora informacija za mnoge segmente zivota, i privatne i poslovne, ali isto tako niti iskljujucem literaturu, pogotovo strucnu, odnosno fahisticku jer mi ponekad neki edukacijski site ili blog naprosto ne moze pruziti ono sto mi moze sistematizirano pisana knjiga dobrog autora...
    Osim toga nije mi jasno zbog cega toliko izbjegavas kroz citav svoj blog upravo samu kljucnu stvar (a i mnoga si upravo takava pitanja drugih postera ignorirao), a to je konkretno pojasnjenje KAKO prokljuviti da li nesto zelimo ili ne zelimo trejdati. Vidis, upravo zbog toga sam trazila literaturu jer su knjige (one kvalitetne naravno) daleko manje fluidne, a jednom pocetniku treba upravo to, a tek onda samostalno istrazivanje i kopanje jer da bi trazio moras prije svega znati sto trazis.

    avatar

    23.05.2007. (15:45)    -   -   -   -  

  • bagzi

    tokra, Options as a Strategic Investment by Lawrence G. McMillan je biblija što se tiče opcija. Knjiga ima bezbroj, zavisi šta te konkretno zanima.
    Pozdrav

    avatar

    23.05.2007. (17:48)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @FELIX: kriticki pristup uopce NE ZNACI isto sto i kritika trejda.To znaci da imate i svoj pristup, misljenje ili interpretaciju trejda. Dapace, razvijajuci kriticki pristup vi se izdvajate od mase pretplatnika time sto ste procesljali sve sto ste mogli o TOJ datoj dionici ili opcijskim strikeovima, donijeli neke zakljucke i shodno njima MOZDA (u nekim slucajevima- kao sto je bilo poterbno u AQNT-u- MODIFICIRALI TREJD uzimajuci malo dulju opciju) umjesto da od DRJa trazite 100% uspjesne tocke ulaza i izlaza. Neki puta opet treba biti flexibilan i uci mozda malo i IZNAD limita koji on preporucuje ako je vec prekasno za ulaz na limit koji je on odredio (time ce te si smanjiti zaradu ali u tome i je flexibilnost) ili uzeti dalju opciju da bi se osiguralo da ce te docekati pomak! Da si imao prilike vidjeti text bas svih DRJ-jevih preporuka, vidio bi da i on sam zna napisati varijacijske recenice ili navesti razlicite parametre za trejd koji nam mogu pomoci u modifikaciji odluka(kao npr u onoj za MRVL gdje spominje 2 velike narudzbe -jednu za Aug a drugu jos puuno vecu za DEC i po meni otvara sirom vrata za vasu odluku koju od njih ce te pratiti).
    @TOKRA:

    avatar

    23.05.2007. (19:27)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @Tokra: Mislim da sam ti sasvim pristojno odgovorio na upit a pojasnjenje sam dao ispod toga jer me dalje pitao Wirtschaft. Zao mi je ako neces naci sve sto trazis na ovom blogu ali dok se sa jedne strane velis "mislim zbilja oprosti sto u mjeseca dana nisam uspjela pohvatati i sve relevantne knjige i sve relevantne objavljene linkove i jos napamet nauciti sadrzaj bloga" sa druge TVRDIS DA te pocetnicke stvari NIKAD NISU BILE OBJASNJENE ("pocetnicke stvari koje nikad i nisu bile objasnjene"). ISto tako velis (u kontradikciji sa predhodnom izjavom) da ti "nije jasno zbog cega toliko izbjegavas kroz citav svoj blog " itd.. Sad ili si PROCITALA i to DOBRO cijeli moj blog ili NISI jer nisi imala vremena (HK sa svim komentarima je JAAAAKO velik) ..

    Mislim da ako si zaista procesljala CIJELI moj blog U DETALJE (sto nisi mogla vec i prema svojim rijecima) da bi nasla jako puno o indexnom trejdanju - ne mozda klasicnih unosa koliko spominjanja, komentiranja i rasprava. Knjige su vane ali pitala si me za POCETNICKE pa sam ti samo 2 i preporucio. Moja opaska o internetu kao boljem mediju za ucenje stoji i dalje tim vise sto jako puno tih knjiga za kojima tragas mozes naci i na Internetu u pdf (ili slicnoj) formi pa ih mozes kao takve i koristiti. Mislim da ne shvacate svi zajedno koliko smo se PRIBLIZILI KRAJU mog aktivnog vodjenja HK-a i kako imam zaista PREMALO VREMENA da bi udovoljio sada vise svim vasim individualnim zahtjevima ako mislim zavrsiti vec samo i zapocete stvari. Iskreno mi je zao sto nisi ovo pitanje postavila prije barem par mjeseci, bilo bi sasvim drugacije.. nadam se da se ne ljutis.. vrijeme=vis major... pozdrav :)

    avatar

    23.05.2007. (19:42)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    A odgovor na MISTERIOZNO pitanje "kako da VI PROKLJUVITE STA CETE VI TREJDATI , sta VAMA lezi i za sto ste VI najsposobniji u Marketu" cu ipak graciozno izbjeci do samog kraja .
    Smatram da se odgovor na ovako postavljeno pitanje, inteligentnim osobama SAM NAMECE !
    Pozdrav

    avatar

    23.05.2007. (19:56)    -   -   -   -  

učitavam...